Bezoek aan de fabriek in Letland: een reis naar de oorsprong

Bezoek aan de fabriek in Letland: een reis naar de oorsprong cover

De materialen waarvan een Barentsz Ontdekkingshuis wordt opgebouwd, maken een lange reis. De oorsprong ligt in Letland, waar 3 fabrieken op volle toeren produceren. Half februari ging het 13-koppige Barentsz-team voor een paar inspirerende dagen die kant op, waaronder co-founder Derk jan: “Ze maken hier waanzinnig mooie producten.”

Waar in Nederland steen en beton de norm zijn, kent Letland een rijke, ambachtelijke houtbouwtraditie. Echt vakmanschap waarbij hout zorgvuldig uit boomstammen wordt gezaagd. Ondenkbaar in Nederland, maar voor de Letten heel gewoon. Ze vormen de basis voor de karakteristieke Barentsz-huizen.

Fabriek met een verhaal

Allereerst werd de eigen Barentsz-fabriek bezocht. Op deze plek wordt het casco van de huizen geproduceerd. Maar er zijn meer nabijgelegen plekken waar hard wordt gewerkt voor Barentsz. Zo bezocht het team ook een tweede fabriek waar gelamineerde vloerbalken worden gemaakt en tot slot de kozijnenfabriek. Dat het oude communistische Sovjetverleden hier voelbaar is, haalt Derk-jan aan met een mooie anekdote: “Bij de kozijnenfabriek werden we ontvangen door de eigenaar, zoon van de oprichter. Zijn fabriek was het 37e bedrijf in Letland! In de tijd van de Sovjet-onderdrukking waren er geen bedrijven en was alles van de staat. Na 1991 veranderde dat en was hij één van de allereerste met een eigen bedrijf.”

Bewustwording

Een reis naar de oorsprong van het Barentsz-hout, is rijdend langs de randen van het Sovjetverleden indrukwekkend. Maar wat was nu het doel van de trip? Derk-jan: “We willen de locatie waar Barentsz-huizen worden geproduceerd, laten zien aan medewerkers. Dat is belangrijk voor de bewustwording; dat iedereen snapt waar we bij Barentsz mee bezig zijn en waar de materialen vandaan komen. ‘De fabriek in Letland’ is vaak zo abstract. Nu werd het tastbaar en kon ons hele team de Letse collega’s ontmoeten. Onwijs leerzaam en leuk! En ja, het beeld klopt: in de fabriek werken allemaal stoere mannen met baarden.”

We versterken elkaar met kennis en welvaart

Halen en brengen

De samenwerking met de Letten koestert hij: “Het is een verrijking dat we binnen de EU vrij handelsverkeer hebben. Daardoor versterken we elkaar als landen onderling. Van de Letten krijgen wij hoogwaardige houtproducten plus de kennis daarover. En wat wij brengen is een stuk welvaart: zekerheid met vaste arbeidscontracten en goede arbeidsomstandigheden met bijvoorbeeld een mooie bedrijfskantine. Die zaken zijn niet vanzelfsprekend in Letland. Daarnaast houden we echt de focus op duurzaamheid en innovatie.”

Tijdens het bezoek aan de fabrieken bracht Barentsz nog iets heel anders mee: saamhorigheid. Derk-jan vervolgt: “Je wilt in de korte tijd dat je er bent, wel een band kweken met je Letse collega’s. Want de mensen in de fabriek zie je niet dagelijks. Zo namen we voor iedereen mutsen mee met daarop het Barentsz-logo. Gewoon leuk als gimmick!”

Krachtige samensmelting

Het was zeker geen eerste kennismaking. Want de materialen reizen ínclusief het Letse bouwteam, periodiek naar Nederland. Om zo samen met Barentsz in rap tempo bouwprojecten te realiseren. En er zijn al een flink aantal Ontdekkingshuizen opgeleverd, vertelt Derk-jan: “Samen met de mede-eigenaar van onze fabriek in Letland hebben we al ruim 20 huizen gebouwd. Wij maken het ontwerp en onze Letse collega’s gaan vervolgens verder met de productietekeningen en berekenen bijvoorbeeld hoe sterk iets moet zijn. Die samenwerking is super.”

Wil je meer weten over onze fabriek?

Binnen 365 dagen ben jij van je energierekening af, dankzij onze fabriek in Letland. Dat is de Barentsz-belofte. Hoe dat kan?

Lees meer

Ontdek de mogelijkheden en realiseer je Barentsz Ontdekkingshuis!