Betaal je niet blauw, in een Barentsz-huis woon je groen en aardgasvrij

Barentsz houtskeletbouw Oosterbeek

Alle Barentsz Ontdekkingshuizen moeten volledig in hun eigen energiebehoeften voorzien. Barentsz-huizen zijn nul-op-de-meter woningen. Daardoor betalen bewoners geen energielasten. Dat was een van de vijf uitgangspunten van het Barentsz-concept dat we vijf jaar geleden hebben bedacht. Ook met de huidige energieprijzen maken we deze belofte waar. In een Barentsz Ontdekkingshuis woon je aardgasvrij. 

Wat we zes jaar geleden niet hadden kunnen voorspellen is hoe de energieprijzen zo enorm door het dak zouden gaan. We betalen ons blauw als we brandstof tanken of een nieuw energiecontract afsluiten – waarbij prijsverhogingen van honderden euro’s geen uitzondering, maar eerder de regel zijn. Gelukkig woon je in een Barentsz-huis – zoals we vijf jaar geleden met elkaar hebben afgesproken – energieneutraal, en hebben de energieprijzen bijna geen invloed op jouw maandelijkse lasten.

Nul-op-de-meter woning

Maken de nieuwe energieprijzen ons het waarmaken van deze belofte moeilijk? Nee, en wel hierom: Barentsz-huizen zijn nul-op-de-meter woningen. Dat wil zeggen: de zonnepanelen op het dak leveren per jaar net zoveel stroom op als je afneemt. Met behulp van onze rekentool maken we bij Barentsz samen een reële inschatting van het energieverbruik op basis van de gezinssamenstelling en gedrag (zoals bijvoorbeeld douchefrequentie en duur) en de hoeveelheid gebruiksapparaten. Dit, plus de vorm en de oriëntatie van het huis bepalen het aantal zonnepanelen dat we op het huis plaatsen. 

Als het tarief voor wat je levert en wat je verbruikt hetzelfde is, heb je aan het eind van het jaar dus per saldo nul op de meter. Let wel op dat je altijd vastrecht moet betalen, ongeacht verbruik. Dat zijn de vaste kosten voor de levering en het transport van energie. Nul op de meter betekent dus niet nul op de rekening.

Van gevreesde naar gevierde eindafrekening

Een jaar geleden leverden we een grote, vrijstaande woning op in Baarn. Zoals vaak gebeurt hebben we met de bewoners nog geregeld contact. Niet lang geleden spraken we ze weer. “Jeetje, we hadden echt een ongelofelijke eindafrekening van de energie”, vertelden ze. Omdat ze op jaarbasis een voorschot van € 850,- hadden betaald, verwachtten ze aan het eind van het jaar nog een stevige eindafrekening te krijgen. Maar in plaats van bij te betalen, kregen ze € 400,- terug! Dat komt neer op maandelijkse energie van € 37,50. Voor een groot, vrijstaand huis.

Aardgasvrij wonen: hoe krijgen we dat voor elkaar?

De basis van energie besparen is dat je minder verbruikt. Zo simpel is het. Daarin zit de allergrootste besparing in het terugbrengen van je verwarmingskosten. Het met gas verwarmen van het huis en het tapwater (douche en kraan) is op een traditionele rekening namelijk de grootste kostenpost. Barentsz-huizen zijn 100% elektrisch (en maken dus geen gebruik van aardgas) en zijn zo goed geïsoleerd en luchtdicht, dat ze amper warmte verliezen. Dat doen we door:

  • Superieure isolatie: isolatiewaarden met een Rc van 7 tot 9,9 en triple glas (HR +++) zijn voor ons heel gewoon.
  • Mechanische ventilatie: met een CO2-gestuurd mechanisch afzuigsysteem in combinatie met natuurlijke luchttoevoer via de gevels verlies je geen warmte maar kun je toch luchten.
  • Nibe-warmtepomp: de allerbeste elektrische warmtepomp uit Zweden.
  • Zonnepanelen: PV-zonnepanelen van LG op het dak. Wij rekenen uit hoeveel je nodig hebt om energieneutraal te wonen.

Het standaard verbruik van een Barentsz-huis ligt dus al heel laag. En als je dan ook nog met je zonnepanelen zoveel produceert als je verbruikt, kom je dus uit op die nul op de meter – en daarmee op die gevierde energierekening.

In dit blog over energieneutraal wonen worden begrippen als ZEN, BENG en nul-op-de-meter uitgelegd. Wil je ook wonen in zo’n stoer en energieneutraal Barentsz-huis? Neem contact met ons op, we bespreken je wensen graag.

 

Ontdek de mogelijkheden en realiseer je Barentsz Ontdekkingshuis!