Biobased bouwen is ook nog eens besparen op je hypotheek

Biobased bouwen is ook nog eens besparen op je hypotheek cover


Biobased bouwen betekent flink besparen op de bouwtijd, milieubelastende materialen én uiteindelijk op je energierekening. Stuk voor stuk klimaatvriendelijke stappen waar een financiële beloning tegenover staat. Want ga je in een duurzaam Barentsz Ontdekingshuis wonen? Dan kun je ook nog eens besparen op je hypotheekkosten.

Eerlijk is eerlijk, de financiering van je huis is een minder aantrekkelijk thema dan het bouwavontuur of woongenot. Dat weten we bij Barentsz maar al te goed. Wel wordt dat thema interessanter als je extra kunt besparen op de rente met een zogeheten ‘groene hypotheek’. Kom je daarvoor in aanmerking met een Barentsz-huis? En waar moet je dan allemaal op letten? We leggen het uit.

Korting op je hypotheek met een Barentsz Ontdekkingshuis

De klimaatopgave is er een voor ons allemaal. Zo ook – hoe kan het ook anders – voor de ‘groene’ Triodos Bank. Zij zetten een stevige stap in de duurzame richting met de lancering van de Biobased Hypotheek. Een primeur, waarbij hopelijk goed voorbeeld doet volgen. De bank beloont mensen extra als hun woning duurzaam is gebouwd. Hoe groener het label, hoe lager de rentetarieven. Nog interessanter wordt het met een biobased woning, zoals bijvoorbeeld een houtskeletbouw-huis van Barentsz. Je krijgt dan namelijk een extra rentekorting van 0,15%.

Wat is biobased bouwen?

Maar eerst een stapje terug. Wat verstaan we onder biobased bouwen? Het is een zeer klimaatvriendelijke bouwvorm, omdat plantaardige materialen worden gebruikt. De bekendste is natuurlijk hout, maar denk ook aan kurk, stro of leem. Zowel tijdens de bouw vooraf als daarna komt heel weinig CO2 vrij. Sterker nog, deze natuurlijke materialen slaan zelfs CO2 op. Biobased bouwen is daarmee goed voor het landschap, onze gezondheid én de economie.

Okee, hoe kom je nu in aanmerking?

Voorwaarde 1 Biobased Hypotheek: lage MPG-waarde

Triodos Bank kijkt naar de MilieuPrestatie Gebouwen (MPG). Een MPG is verplicht bij de aanvraag van een omgevingsvergunning en bepaalt hoe zwaar het milieu wordt belast met de bouwmaterialen voor een huis. Hoe lager de MPG-waarde, hoe beter voor het milieu. In het Bouwbesluit staat dat deze MPG-waarde voor alle nieuwbouwwoningen in Nederland 0,8 of lager moet zijn. Voor de Biobased Hypotheek vindt Triodos Bank dat het scherper kan met een waarde van 0,45 of lager. Gelukkig voldoen de meeste Barentsz-huizen aan deze norm.

Goed om te weten: Triodos is het niet helemaal eens met hoe de MPG wordt berekend, omdat deze onvoldoende rekening houden met de CO2-opslag van hout. En daarom bieden zij een berekening aan die daar beter op let. Op die manier wordt jouw huis dus beter gewaardeerd als duurzame woning.

Voorwaarde 2 Biobased Hypotheek: hoog energielabel

Het zal je niet verbazen dat de hoogste energielabels worden verwacht van een biobased huis. Triodos Bank vraagt voor de hypotheek dan ook minimaal energielabel A+++ of A++++. Ook aan die voorwaarde voldoen de circulaire Barentsz-huizen met het op één na hoogste label van 3 plusjes.

Staar je niet blind…

Het is natuurlijk nooit goed om te focussen op één hypotheekaanbieder. In het geval van Triodos Bank ook niet. De Consumentenbond omschrijft de Biobased Hypotheek dan ook als een mooi initiatief met een scherpe rente, maar geeft tegelijkertijd aan dat er ook andere spelers zijn. Het rentevoordeel kan daardoor minimaal zijn, dus vergelijk goed de voorwaarden van alle partijen.

Andere hypotheken die duurzaam bouwen belonen

Zoals gezegd, Triodos Bank heeft de primeur met deze hypotheekvorm. Maar ook andere banken dragen hun circulaire steentje bij in de financiering van duurzame huizen. Bijvoorbeeld de Rabo Groenhypotheek voor milieuvriendelijke nieuwbouwwoningen. Je komt in aanmerking voor 0,5% korting op de hypotheekrente met een Groenverklaring. Dit bewijsstuk wordt afgegeven door de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) en zij toetsen hoe duurzaam jouw huis is gebouwd.

ABN AMRO en Van Lanschot belonen op hun beurt het verduurzamen van je bestaande woning.

Wil je kennismaken met Barentsz?

Wij reizen het hele bouwavontuur met je mee. Van begin tot eind. Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Ontdek de mogelijkheden en realiseer je Barentsz Ontdekkingshuis!