Barentsz-bewoner André zet een stap verder in energieneutraal wonen: “Met een thuisaccu bereid je je voor op de toekomst”

Barentsz-bewoner André zet een stap verder in energieneutraal wonen: “Met een thuisaccu bereid je je voor op de toekomst” cover

André Stuijt is geen onbekende voor Barentsz. En dan bedoelen we niet zijn naam als ‘Romario-killer bij voetbalclub FC Volendam begin jaren negentig. Of zijn rol als luchtverkeersleider daarna. We doelen ook niet op het feit dat hij trotse bewoner is van een Barentsz-huis of bomenverzorger is voor ons. Nee. Op dit moment is André vooral op een missie: hij wil zelf slim energie gaan opslaan en leveren met een thuisaccu.

Het begon zoals hij zelf zegt te ‘kriebelen’ toen hij en zijn vrouw Claudia enkele jaren terug bericht kregen van hun energiemaatschappij: “We schrokken van de voorspelde rekening die we voor het jaar erop moesten betalen. Normaal betalen we in ons energieneutrale Barentsz-huis een symbolisch bedrag van 15 euro, maar ditmaal was de leverancier vergeten te salderen en lag het bedrag veel hoger. Bovendien brak op dat moment de energiecrisis uit. Toen dacht ik, kunnen we niet zelf energie gaan opslaan?”

Op onderzoek uit

Zijn missie startte. En André kan veel, maar is nog net geen elektricien: “Het is voor mij lastig om in een Barentsz-huis iets extra’s te doen met elektra. Plagerig zei ik daarom tegen Bonne van Barentsz: ‘Ik wil een thuisaccu kwijt kunnen. Ik wil meer dan zonnepanelen en een warmtepomp.” Nu onderzoekt hij met veel plezier de mogelijkheden van een thuisaccu voor particuliere Barentsz-huizen, inclusief zijn eigen stekje. En dan hebben ze aan André een goeie, want zo zegt hij: “Ik kan mij verplaatsen in huidige en toekomstige bewoners.”

Zo werkt het: slim verbruiken én leveren

André legt uit hoe het werkt: “De thuisaccu wordt aangestuurd door een slim energiemanagementsysteem dat werkt volgens een algoritme. Je hoeft zelf niks te doen. De batterij speelt namelijk in op de dynamische energiemarkt. Zo laadt hij op wanneer de stroomprijs laag is, en verkoopt de stroom die je niet verbruikt als dat gunstig is. Je kan zo beter beslissen wanneer het slim is om een wasje te draaien of je auto op te laden.”

Goede reden voor een thuisaccu: het salderen gaat eraf in 2027

Nu investeren = winst in de toekomst

Hij is zich dus gaan oriënteren op een thuisaccu en de keuze is gevallen op een Growatt systeem met een opslagcapaciteit van 30 kWh. Samen met een energiemanagementsysteem van Bliq zet hij nu de volgende stap in duurzaam wonen. Ja, het is een forse investering (ongeveer € 13.000,-), maar daar staan dan ook een rijtje winstpunten tegenover zegt hij: “Het salderen gaat eraf in 2027. De vergoeding voor stroom die mensen terugleveren wordt lager. En dus wordt zelf stroom opslaan aantrekkelijker. Duitsland heeft geen salderingsregeling en er zijn al meer dan 2 miljoen thuisaccu’s verkocht. Bovendien gaan de stroomprijzen nog meer schommelen en zoals gezegd speelt de thuisaccu daar slim op in. En tot slot, na 10 jaar heb je ‘m terugverdiend.”

Andere tijden

Barentsz omarmt André’s enthousiasme en kennis en andersom voelt hij zich – los van zijn huis – wel thuis bij de architecten in Hilversum: “Ze zijn zich bijzonder goed bewust van wat energie nu precies doet en kan betekenen in duurzaam wonen. Daarnaast zijn de lijnen tussen alle stakeholders kort en bepaalde trends worden snel doorgevoerd op de tekentafel. Samen met Barentsz bereid ik mij dus graag voor op andere tijden waar we slimmer omgaan met energieverbruik. Nu moet je het doen!”

“Door de grote portretramen zie je steeds een ander schilderij”

André is naast ‘energieonderzoeker’ in de eerste plaats vooral een trotse Barentsz-bewoner. En bij hem en zijn vrouw Claudia spat het woongenot er nog steeds vanaf. Benieuwd hoe ze wonen in hun eigenzinnige Farm House?

Lees verder

Ontdek de mogelijkheden en realiseer je Barentsz Ontdekkingshuis!