5 redenen waarom jij ook een houten huis wilt

vrijstaand prefab houtskeletbouw Barentsz huis in landelijke omgeving

Wonen in een modern houten huis heeft heel veel voordelen. Hoewel hout zo ongeveer het oudste bouwmateriaal ter wereld is, wordt het nu massaal herontdekt. En dat is niet zo gek in deze tijd van klimaatcrises en woningbouwopgave. Bouwen met en wonen in hout draagt bij aan de oplossing voor veel van de maatschappelijke uitdagingen waar we momenteel voor staan.

Een houten huis is beter voor de isolatie

Hout is simpelweg het beste bouwmateriaal dat de natuur te bieden heeft. Een houten huis is beter te isoleren dan een stenen huis. En we weten allemaal: een goed geïsoleerd huis is gezonder, comfortabeler en het scheelt natuurlijk flink in de energielasten. Dat betekent overigens niet dat je automatisch een goed geïsoleerd huis hebt als je voor houtskeletbouw kiest. Daar komt veel meer bij kijken. Denk aan zaken als isolatienormen voor vloeren, plafonds, daken en het gebruik van de juiste ramen en deuren. Maar daarover hebben we bij Barentsz natuurlijk altijd de meest actuele relevante kennis in huis. Een Barentsz Ontdekkingshuis is een optimaal geïsoleerd huis met een meer dan comfortabel binnenklimaat.

Een houten huis is beter voor de gezondheid

Mensen die eenmaal in een houten huis wonen willen niet meer anders. En da’s helemaal niet vreemd. Het voelt steeds meer aan als een goed ingedragen jas. Je huis leeft (met je mee) en je bouwt er een band mee op. Wonen in een houten huis betekent gezond wonen. Alle wetenschappelijke studies wijzen in dezelfde richting: houten huizen zijn gezonder en zorgen voor een aangenaam en stabiel woonklimaat. Dit zorgt voor minder stress en een betere gezondheid.

Een houten huis is beter voor de snelheid

Een Barentsz Ontdekkingshuis wordt grotendeels gemaakt van grote elementen in een gecontroleerde binnenomgeving; onze eigen fabriek. Dit heeft nogal wat voordelen: het is snel, we hebben 100% controle over de kwaliteit, weinig tot geen faalkosten en het is droog bouwen. De totale bouwtijd is aanzienlijk korter dan een stenen huis en dat is fijn voor jou maar ook voor de omgeving waar gebouwd wordt. Je auto wordt tenslotte ook in een fabriek gebouwd en niet bij jou in de straat!

Een houten huis is beter voor de planeet

Ook jij wil bijdragen aan een betere wereld en dat doe je met een duurzaam houten huis. Je hebt daarmee een lagere CO2 footprint tijdens de bouw en je hebt een lager energieverbruik. Een groot voordeel van houtskeletbouw is dat het gebruikmaakt van een duurzaam en volledig recyclebaar basismateriaal. Hout is ook een relatief licht bouwmateriaal, wat vervoer, de verwerking en de toepassing vereenvoudigt. Natuurlijk is je houten huis gebouwd met duurzaam FSC hout waarbij er aandacht is voor aanplant en doorgroei. Dit is weer gunstig voor CO2 opname. Tel daarbij op een doordacht ontwerp, optimale isolatie (én ventilatie), voldoende zonnepanelen, goede bouwmaterialen en de juiste installaties en voila, jouw bijdrage aan een schonere wereld. Een bijdrage waar je ook nog eens in kunt wonen!

Een houten huis is beter voor de ogen

Hout is gewoon een mooi materiaal. Je wil het aanraken, aaien. Je voelt iets, je staat in verbinding met de natuur. Hout wordt bijna altijd mooier door de jaren heen. Het leeft, het krijgt tekening, structuur en kleur. Bij Barentsz hebben we de ambitie om Nederland met elk Barentsz Ontdekkingshuis een stukje duurzamer en mooier maken. In dat laatste zit ‘m misschien wel de grootste kunst. De woning of het project moet bij de bewoners passen én volledig in harmonie zijn met de omgeving.

Nóg een reden? Nou vooruit dan: duurzaam bouwen met hout kan goed zijn voor je portemonnee. En dan hebben we het niet eens over die vrijwel niet-bestaande energielasten. Er zijn vaak subsidie- en of financieringsmogelijkheden voor het bouwen van een duurzaam houten huis, zoals gunstige hypotheekvoorwaarden. Check vooral ook energiesubsidiewijzer.nl voor de mogelijkheden in jouw gemeente.

Meer weten over onze houten Barentsz Ontdekkingshuizen? Kom er eentje ervaren of begin gewoon alvast met het ontwerpen van jouw houten droomhuis.