FAQ

Wat kost een vrijstaand huis bouwen?

Waar vind ik een goede architect voor houtskeletbouw?

Hoe vind ik een bouwkavel?

Hoe koop ik een kavel om een huis te bouwen?

Wat is CLT?

Wat is scandinavische architectuur?

Wat is een schuurwoning?

Hoe laat ik een houten huis bouwen?

Wat is houtskeletbouw?

Wat is een Nordic huis?

Hoe laat ik zelf een huis bouwen?

Wat is een nul-op-de-meter-huis?

Wat is energieneutraal wonen?

Hoe bouw ik een duurzaam huis?

Wat is een CO2 neutraal huis?

Wat is een passiefhuis?

Wat is duurzaam wonen?

Wat is een prefab bouwen

 

Wat kost een vrijstaand huis bouwen?

De bouwkosten zijn van veel factoren en keuzes afhankelijk, maar grofweg zeggen wij dat er al een complete nul op de meter gezinswoning van twee bouwlagen (194 m2 bruto vloeroppervlak, BVO), vanaf € 494.500,- incl. BTW mogelijk is. Dit is een compleet afgewerkt huis met zonnepanelen en een lucht-water warmtepomp. Alleen je keuken, badkamer en vloerafwerking moet je dan nog zelf verzorgen. De bouwkosten van een huis worden vaak uitgedrukt in bouwkosten/m2 (BVO) of bouwkosten/m3.

De bouwkosten/m2 of m3 zijn sterk afhankelijk van hoe compact je bouwt. Een huis van 270m2 in 1 bouwlaag kost meer dan een huis van 270m2 in 3 bouwlagen. Dit komt o.a. doordat je, in het geval van 3 bouwlagen, voor hetzelfde vloeroppervlak ⅓ van je fundering en dakoppervlak nodig hebt. Verder worden de bouwkosten natuurlijk beïnvloed door het afwerkingsniveau. Bij Barentsz kiezen wij standaard voor een hoogwaardig afwerkingsniveau. Zo worden de houten-gevelkozijnen, met 3-dubbel glas, aan de buitenzijde afgewerkt met aluminium, waardoor ze onderhoudsvrij zijn.

Het hout voor de gevels wordt onder hoge druk geïmpregneerd en gebeitst, waardoor het heel lang mooi blijft en vrijwel geen onderhoud nodig heeft. Binnen gaan we standaard uit van vloerverwarming, mooie houten plafonds met stoere balklagen en stuc en sauswerk op de wanden. Meer weten over het bouwen van een vrijstaand huis? Lees verder in onze blog Zo wordt je eigen, vrijstaande huis bouwen een feest en geen frustratie.

Waar vind ik een goede architect voor houtskeletbouw?


Er zijn in Nederland verschillende architectenbureaus en aannemers gespecialiseerd in (prefab) houtskeletbouw. Er zijn echter maar weinig partijen, die het ontwerpen en het bouwen in 1 hand houden. Bij Barentsz doen we dit wel. Wij combineren het ontwerpen en het realiseren van de Barentsz-huizen. Hierdoor hebben we goede controle over de bouwtijd en de prijsvorming. Jouw Barentsz-huis kan hierdoor binnen 365 dagen op maat worden ontworpen en gerealiseerd (het ontwerpen en realiseren van een “traditioneel” huis duurt ruim 2 keer zolang). Bovendien kunnen we in een vroeg stadium al een goede inschatting maken van de bouwkosten. Hierdoor loop je niet tegen onverwachte verrassingen aan, halverwege het traject.

Hoe vind ik een bouwkavel?


Ben je op zoek naar een kavel om je eigen huis te bouwen ? Laat het ons weten. Binnen ons netwerk lopen wij regelmatig tegen bijzondere locaties aan. Heb je een locatie op het oog en vraag je je af wat je hierop mag bouwen ? Laat het ons weten, voordat je het aanschaft. Samen met onze jurist zetten wij de bouwmogelijkheden binnen een bestemmingsplan, glashelder voor je op een rijtje en onze ontwerpers kunnen dit snel voor je vertalen naar een Massastudie of Voorontwerp. Zo worden de mogelijkheden van een kavel snel inzichtelijk en kan je beoordelen of je je droomhuis op het bouwkavel kan realiseren. Ook is het goed om je lokale makelaar in de gaten te houden, evenals Funda. Verder zijn wij van Barentsz regelmatig met eigen ontwikkelingen bezig. 

Voor het vinden van een kavel is er helaas niet 1 adres waar je terecht kan maar wel zijn er verschillende sites waar je eens op kan kijken (zie onderstaande links):

www.nieuwbouw-woningen.nl
www.gronddatabank.nl
www.eigenbouwkavel.nl
www.bouwkavels.nl
www.nieuwbouw-nederland.nl

Hoe koop ik een kavel om een huis te bouwen?


Om over te gaan tot de aankoop van een kavel raden wij je aan om een aankoopmakelaar in te schakelen. Deze kan je wijzen op de (on)mogelijkheden van het kavel en wat er allemaal bij komt kijken op juridisch, financieel en fiscaal gebied. Wij helpen je natuurlijk graag met het in kaart brengen van de bouwmogelijkheden. Wij hebben ruime ervaring met bestemmingsplannen en kunnen goed inzichtelijk maken wat je mag bouwen op een bouwkavel. Samen met onze jurist zetten wij de bouwmogelijkheden binnen een bestemmingsplan, glashelder voor je op een rijtje en onze ontwerpers kunnen dit snel voor je vertalen naar een Massastudie of Voorontwerp. Zo worden de mogelijkheden van een kavel snel inzichtelijk en kan je beoordelen of je je droomhuis op het kavel kan realiseren.

Wat is CLT of Massief-houtbouw?


De term CLT staat voor Cross Laminated Timber, in gewoon Nederlands hebben we het dan over kruislaaghout of kruislings gelaagd hout. Oftewel drie of meer verlijmde lagen van hout. Deze manier van houtbouw is bijvoorbeeld geschikt voor grote overspanningen. Een ander voordeel is dat er minder afwerking nodig kan zijn. Bouwen met CLT wordt ook wel Massief-houtbouw genoemd in tegenstelling tot houtskeletbouw, wat bestaat uit een open constructie van houten stijlen en regels waar tussen isolatiemateriaal kan worden aangebracht. Bij Barentsz hebben wij gekozen voor houtskeletbouw vanwege de mogelijkheid om zeer hoge isolatiewaarden te realiseren. Bovendien gaan we bij houtskeletbouw efficiënt om met de hoeveelheid hout die gebruikt wordt. In tegenstelling tot Massief-houtbouw, wordt minder hout gebruikt. In een wereld waarin we zorgvuldig moeten omgaan met onze grondstoffen, komt dit goed uit.

Wat is scandinavische architectuur?


Scandinavisch architectuur kenmerkt zich door een functionalisme dat samen gaat met een prettige manier van tijdloosheid en een verbondenheid met de natuur en het landschap. Alhoewel de Barentsz-huizen worden ontworpen in Nederland, laten wij ons graag inspireren door de Scandinavisch architectuur. Het gebruik van natuurlijke materialen, ingetogen kleurstelling en een zorgvuldige detaillering en afwerking zorgen ervoor dat de huizen zich makkelijk voegen in hun omgeving.  

Wat is een schuurwoning?

Een Schuurwoning heeft als uitgangspunt om onderdeel te zijn van het omringende, meestal boeren-landschap. Eenvoudig van vorm zoals een boerenschuur, vaak een hoofdvorm met zadeldak en lage goten. Schuurwoningen hebben relatief weinig detailleringen en grote, open binnenruimtes. Een Schuurwoning kan een mooie combinatie zijn van energiezuinig bouwen met natuurlijke materialen. De houtskeletbouw methodiek van de Barentsz-huizen leent zich heel goed voor het realiseren van een Schuurwoning. De Barentsz-ontdekkingshuizen worden op maat ontworpen en kunnen hierdoor goed worden afgestemd aan de specifieke randvoorwaarden van een locatie. 

Hoe laat ik een houten huis bouwen? 


Door naar een specialist te gaan in houtbouw zoals Barentsz. Bij Barentsz verzorgen wij zowel het ontwerp als de vergunningen en de realisatie. Je hebt te maken met 1 partij die alles voor je regelt van eerste initiatief t/m de oplevering van je huis binnen 365 dagen.

Wat is houtskeletbouw? 

Bij houtskeletbouw wordt de constructie van het huis volledig uit houten elementen opgebouwd. Deze elementen worden vooraf gefabriceerd in een grote productiehal onder optimale omstandigheden. Dit verhoogt de kwaliteit van de constructie en zorgt voor een korte bouwtijd. Houtskeletbouw kenmerkt zich door het hoog isolerend vermogen dat zorgt voor een behaaglijk binnenklimaat en een lage energierekening. Daarnaast geeft houtskeletbouw grote vrijheid in ontwerp en is het na oplevering relatief makkelijk aan te passen en uit te breiden. Bij Barentsz hebben wij gekozen voor houtskeletbouw vanwege de mogelijkheid om zeer hoge isolatiewaarden te realiseren. Bovendien gaan we bij houtskeletbouw efficiënt om met de hoeveelheid hout die gebruikt wordt. In tegenstelling tot Massief-houtbouw, wordt veel minder hout gebruikt. In een wereld waarin we zorgvuldig moeten omgaan met onze grondstoffen, komt dit goed uit.

Wat is een Nordic huis?


Een Nordic huis is een modern eigentijds huis gebaseerd op de tijdloze Scandinavische architectuur. Een huis waar binnen en buiten in elkaar overlopen en waarbij de buitenruimte en omgeving een grote invloed hebben op het ontwerp en beleven van het huis. Alhoewel de Barentsz-huizen worden ontworpen in Nederland, laten wij ons graag inspireren door de Scandinavisch architectuur. Het gebruik van natuurlijke materialen, ingetogen kleurstelling en een zorgvuldige detaillering en afwerking zorgen ervoor dat de huizen zich makkelijk voegen in hun omgeving.

Hoe laat ik zelf een huis bouwen?


Het laten bouwen van je eigen huis is een grote beslissing in je leven waarbij een goede voorbereiding zeker aan te raden is. Wij adviseren om op een gegeven moment je dromen om te zetten in een lijstje van eisen en wensen. Vervolgens kan je een kijkje op onze site nemen waarbij we je in 5 stappen van Ontwerp naar de Oplevering van je droomhuis begeleiden. Wij combineren het Ontwerpen en het Realiseren van de Barentsz-huizen. Hierdoor heb je voor de realisatie van je huis slechts met 1 partij te maken. Ben je er nog niet uit of je een huis in hout of in steen en beton wil bouwen ? Ook bij deze keuze kunnen wij je goed helpen. De bedenkers van de Barentsz-huizen; Nieuw Nederland Architecten hebben een hele ruime ervaring met zowel bouwen in hout als bouwen in steen. Wil je je laten informeren over de voordelen en de nadelen van de verschillende bouwsystemen. Neem dan contact met ons op en maak een afspraak.

Wat is een nul-op-de-meter-huis?


In een Nul op de Meter-woning wordt het netto energiegebruik tot nul gereduceerd. Dit gebeurt door slim gebruik te maken van energiebesparende en energieopwekkende voorzieningen. Een nul op de meter-woning (NOM woning) is een woning die op jaarbasis voldoende energie produceert, voor de volledige energiehuishouding. De benodigde energie wordt geproduceerd door zonnepanelen op het dak. Naast de energie voor het verwarmen en het koelen van het huis, is de energieproductie voldoende voor het wassen, koken en de verlichting.

Barentsz-huizen zijn Nul op de meter-huizen. Door de zeer goede isolatie van de vloer, de gevels en het dak gaat weinig warmte verloren en is relatief weinig energie nodig voor het verwarmen en/of koelen. Met behulp van onze rekentool maken we samen een reële inschatting van het energieverbruik op basis van de gezinssamenstelling, het gedrag (zoals bijvoorbeeld douche frequentie en duur) en de hoeveelheid gebruiksapparaten. Op basis hiervan en de vorm en de oriëntatie van het huis wordt in overleg het definitieve aantal zonnepanelen bepaald. Met voldoende zonnepanelen kunnen zelfs de auto en de fiets opgeladen worden. Voor banken kan een Nul op de meter-woning een aanleiding zijn om extra financieringsruimte aan kopers te verlenen.

Wat is energieneutraal wonen?


Een Energieneutrale woning wekt de gebouwgebonden energie zelf op. Daar hoort een EPC bij van 0, wat energieneutraal betekent. Over het jaar heen wordt er net zoveel energie opgewekt als dat er gebruikt wordt. Een energieneutraal huis bouwen betekent een huis bouwen dat geen externe energie meer nodig heeft voor de verwarming, koeling of warm water. De benodigde energie wordt opgewekt door bijvoorbeeld zonnepanelen. Een Nul op de meter-woning wekt zowel de gebouwgebonden energie als de gebruikersgebonden energie zelf op. Een Nul op de meter-woning is dan ook nog zuiniger dan een Energieneutrale woning.

Hoe bouw ik een duurzaam huis? 


De eerste stap bij duurzaam bouwen begint met het bouwen van een huis dat zo lang mogelijk kan voldoen aan onze woningbehoefte. Dit wordt gerealiseerd op een verantwoorde manier voor mens en milieu in de breedste zin van het woord. Concreet betekent dit dat je de energievraag van het huis zoveel mogelijk terugdringt door het huis zeer goed te isoleren. Verder kan je ervoor zorgen dat je zelf ten minste zoveel energie opwekt dmv zonnepanelen, als je op jaarbasis verbruikt. Naast energie besparen is het toepassen van hernieuwbare en onderhoudsvrije materialen van belang.

Wat is een CO2 neutraal huis?

CO2-neutraal betekent dat er per saldo geen sprake is van CO2-uitstoot. CO2 oftewel koolstofdioxide is een gas dat vrijkomt bij de verbranding van fossiele brandstoffen zoals benzine, aardgas en kolen… Het houdt in dat de CO2-uitstoot van het vervoer of de productie geen invloed op het klimaat heeft. 

Voor een huis betekent dit dat tijdens de productiefase, maar ook tijdens de gebruiksfase, de CO2-uitstoot geen invloed op het klimaat heeft. Tijdens de productiefase van de Barentsz-huizen wordt vrijwel geen CO2 uitgestoten door het gebruik van hout voor de constructie en de afwerkingen. In tegenstelling tot beton en steen, waarbij voor de productie van deze materialen veel energie nodig is waarbij CO2 wordt uitgestoten, slaat hout tijdens het groeiproces CO2 op en het houdt dit vast. Het groeiproces van hout levert dan ook een positieve bijdrage m.b.t. het CO2 vraagstuk.

Doordat de Barentsz-huizen heel weinig stroom verbruiken voor de verwarming, wordt tijdens de gebruiks-fase ook bijna geen CO2 uitgestoten. Zeker niet doordat de stroom zelf wordt opgewekt d.m.v. voldoende zonnepanelen op het dak.

Wat is een passiefhuis?


Een Passiefhuis is een (woning)concept met een zeer goede warmte-isolatie en kierdichting, gericht op het optimaal gebruik maken van passieve zonne-energie, voorzien van goede zonwering en zomernachtventilatie en uitgerust met gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning.

Wat is duurzaam wonen?


Heel simpel gezegd, bij duurzaam wonen beperk je je tot je werkelijke behoeften, met gebruik van hernieuwbare materialen en energiebronnen.

Wat is prefab bouwen?

Prefab bouwen of geprefabriceerd bouwen betekent dat de woning grotendeels in de fabriek of werkplaats wordt gemaakt (in de vorm van panelen) en daardoor heel snel op de bouwplaats in elkaar gezet kan worden. Het grote voordeel van prefab bouwen is dat de bouw-elementen onder goede en plezierige werkomstandigheden geproduceerd kunnen worden. Dit komt de kwaliteit ten goede. Door de snelle montage op de bouwplaats, een Barentsz-huis is binnen 1 week wind- en waterdicht, staat de bouw niet maanden in weer en wind. De totale bouw duur van een huis wordt hierdoor gehalveerd en bovendien zijn de werkomstandigheden op de bouw hierdoor ook veel aangenamer dan bij een “traditioneel” bouwproces. Meer weten over prefab bouwen? Lees dan hier de blog Waarom je het verkeerde beeld hebt bij een prefab houten huis.