FAQ

Wat kost een vrijstaand huis bouwen?

Waar vind ik een goede architect voor houtskeletbouw?

Hoe vind ik een bouwkavel?

Hoe koop ik een kavel om een huis te bouwen?

Wat is CLT?

Wat is scandinavische architectuur?

Wat is een schuurwoning?

Hoe laat ik een houten huis bouwen?

Wat is houtskeletbouw?

Wat is een Nordic huis?

Hoe laat ik zelf een huis bouwen?

Wat is een nul-op-de-meter-huis?

Wat is energieneutraal wonen?

Hoe bouw ik een duurzaam huis?

Wat is een CO2 neutraal huis?

Wat is een passiefhuis?

Wat is duurzaam wonen?

Wat is een prefab bouwen

 

Wat kost een vrijstaand huis bouwen?


Dit is van veel factoren en keuzes afhankelijk. Maar grofweg zeggen wij dat er al een complete nul op de meter gezinswoning van twee bouwlagen (180 m2 BVO), vanaf € 400.000,- incl. BTW mogelijk is. Dit is een compleet afgewerkt huis met zonnepanelen en een luchtwarmtepomp. Alleen je keuken, badkamer en vloerafwerking moet je dan nog zelf verzorgen

Waar vind ik een goede architect voor houtskeletbouw?


Er zijn in Nederland verschillende architectenbureaus en aannemers gespecialiseerd in (prefab) houtskeletbouw. Bij Nieuw Nederland Architecten, de bedenkers van Barentsz, zijn wij al vanaf 2016 intensief bezig  om samen met onze opdrachtgevers te komen tot unieke, duurzame en robuuste ontwerpen in houtbouw. 

Hoe vind ik een bouwkavel?

Voordat je een mooi huis met vrij ontwerp kan (laten) bouwen heb je natuurlijk een stuk grond nodig waar je dit kan realiseren. Om dit te vinden is er helaas niet 1 adres waar je terecht kan maar wel zijn er verschillende sites waar je eens op kan kijken:

www.nieuwbouw-woningen.nl
www.gronddatabank.nl
www.eigenbouwkavel.nl
www.bouwkavels.nl
www.nieuwbouw-nederland.nl


Ook is het goed om je lokale makelaar in de gaten te houden, evenals Funda. Verder zijn wij van Barentsz regelmatig met eigen ontwikkelingen bezig. Als je op zoek bent naar een kavel om op te bouwen, laat het ons dan weten.

Hoe koop ik een kavel om een huis te bouwen?


Om over te gaan tot de aankoop van een kavel raden wij je aan om een aankoopmakelaar in te schakelen. Deze kan je wijzen op de (on)mogelijkheden van het kavel en wat er allemaal bij komt kijken op juridisch, financieel en fiscaal gebied. Wij helpen je natuurlijk graag met het in kaart brengen van de bouwmogelijkheden. Wij hebben ruime ervaring met bestemmingsplannen en kunnen goed inzichtelijk maken wat je mag bouwen op een kavel.

Wat is CLT?


De term CLT staat voor Cross Laminated Timber, in gewoon Nederlands hebben we het dan over kruislaaghout of kruislings gelaagd hout. Oftewel drie of meer verlijmde lamellen van hout. Deze manier van houtbouw is bijvoorbeeld geschikt voor grote overspanningen. Een ander voordeel is dat er minder afwerking nodig kan zijn. Bouwen met CLT wordt ook wel massief houtbouw genoemd in tegenstelling tot houtskeletbouw, wat bestaat uit een open constructie van houten stijlen en regels waar tussen isolatiemateriaal kan worden aangebracht.

Wat is scandinavische architectuur?


Scandinavisch architectuur kenmerkt zich door een functionalisme dat samen gaat met een prettige manier van tijdloosheid en een verbondenheid met de natuur en het landschap.  

Wat is een schuurwoning?


Een schuurwoning heeft als uitgangspunt om onderdeel te zijn van het omringende landschap. Eenvoudig van vorm zoals een boerenschuur, vaak een hoofdvorm met zadeldak, relatief weinig detailleringen en grote, open binnenruimtes. Een schuurwoning kan een mooie combinatie zijn van energiezuinig bouwen met natuurlijke materialen. 

Hoe laat ik een houten huis bouwen? 


Door naar een specialist te gaan in houtbouw zoals Barentsz. Bij Barentsz verzorgen wij zowel het ontwerp als de vergunningen en de realisatie. Je hebt te maken met 1 partij die alles voor je regelt van eerste initiatief t/m de oplevering van je huis binnen 365 dagen.

Wat is houtskeletbouw? 


Bij houtskeltbouw wordt de constructie van het huis volledig uit hout elementen opgebouwd. Deze elementen worden vooraf gefabriceerd in een grote productiehal onder optimale omstandigheden. Dit verhoogt de kwaliteit van de constructie en zorgt voor een korte bouwtijd. Houtskeletbouw kenmerkt zich door het hoog isolerend vermogen dat zorgt voor een behaagelijk binnenklimaat en een lage energeirekening. Daarnaast geeft houtskeletbouw grote vrijheid in ontwerp en is het na oplevering relatief makelijk aan te passen en uit te breiden.

Wat is een Nordic huis?


Een Nordic huis is een modern eigentijds huis gebaseerd op de tijdloze Scandinavische architectuur. Een huis waar binnen en buiten in elkaar overlopen en waarbij de buitenruimte en omgeving een grote invloed hebben op het ontwerp en beleven van het huis. 

Hoe laat ik zelf een huis bouwen?


Het laten bouwen van je eigen huis is een grote beslissing in je leven waarbij een goede voorbereiding zeker aan te raden is. Wij adviseren altijd om op een gegeven moment je dromen om te zetten in een lijstje van eisen en wensen. Vervolgens kan je contact opnemen met een architect of een kijkje op onze site nemen waarbij we je in 5 stappen van Ontwerp naar de Oplevering van je droomhuis begeleiden. Nieuw Nederland Architecten, de bedenkers van Barentsz kunnen je hier heel goed bij helpen.

Wat is een nul-op-de-meter-huis?


Een Barentsz-huis is een nul-op-de-meter-woning (NOM woning). Dit betekent dat alle op jaarbasis benodigde energie wordt geproduceerd door je eigen zonnepanelen op het dak. Naast de energie voor het verwarmen en het koelen van het huis en het warm tapwater is de energieproductie voldoende voor het wassen en koken en de verlichting. Met behulp van onze rekentool maken we samen een reële inschatting van het energieverbruik op basis van de gezinssamenstelling en gedrag (zoals bijvoorbeeld douche frequentie en duur) en de hoeveelheid gebruiksapparaten. Op basis hiervan en de vorm en de oriëntatie van het huis wordt in overleg het definitieve aantal zonnepanelen bepaald. Met voldoende zonnepanelen kunnen zelfs de auto en de fiets opgeladen worden. Voor banken kan een energieprestatiecontract zekerheid bieden om extra financieringsruimte aan kopers te verlenen.

Wat is energieneutraal wonen?


Een energieneutraal huis bouwen betekent een huis bouwen dat geen externe energie meer nodig heeft voor de verwarming, koeling of warm water. De benodigde energie wordt opgewerkt door bijvoorbeeld zonnepanelen.

Hoe bouw ik een duurzaam huis? 


De eerste stap bij duurzaam bouwen begint met het bouwen van een huis dat zo lang mogelijk kan voldoen aan onze woningbehoefte. Dit wordt gerealiseerd op een verantwoorde manier voor mens en milieu in de breedste zin van het woord. Concreet betekent dit dat je de energievraag van het huis zoveel mogelijk terugdringt door het huis zeer goed te isoleren. Verder kan je ervoor zorgen dat je zelf ten minste zoveel energie opwekt dmv zonnepanelen, als je op jaarbasis verbruikt. Naast energie besparen is het toepassen van hernieuwbare en onderhoudsvrije materialen van belang.

Wat is een CO2 neutraal huis?


Een huis dat geen negatief effect heeft op het klimaat en waarbij de hoeveelheid uitgestoten en opgenomen C)2 dus in balans is. 

Wat is een passiefhuis?


Een Passiefhuis is een (woning)concept met een zeer goede warmte-isolatie en kierdichting, gericht op het optimaal gebruik maken van passieve zonne-energie, voorzien van goede zonwering en zomernachtventilatie en uitgerust met gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning.

Wat is duurzaam wonen?


Heel simpel gezegd, bij duurzaam wonen beperk je je tot je werkelijke behoeften, met gebruik van hernieuwbare materialen en energiebronnen. 

Wat is prefab bouwen?

Prefab bouwen betekent dat de woning grotendeels in de fabriek of werkplaats wordt gemaakt (in de vorm van panelen) en daardoor heel snel op de bouwplaats in elkaar gezet kan worden. Meer weten over prefab wonen? Lees dan hier de blog Waarom je het verkeerde beeld hebt bij een prefab houten huis.